Overijse sluit zich aan bij de statiegeldalliantie
2 juni 2018
Helpt moddertherapie bij acute Alzheimer?
26 juni 2018

Overijse sluit zich aan bij de statiegeldalliantie

Op de gemeenteraad van dinsdag 19 juni 2018 werd unaniem beslist dat de gemeente Overijse zich aansluit bij de statiegeldalliantie. Samen met ruim 150 andere Vlaamse gemeenten zegt Overijse nu volmondig ja voor de invoering van een statiegeldsysteem voor PET-flessen en blikjes.  “Ik ben verheugd dat onze gemeente zich aansluit bij deze alliantie en hoop dat we zo het zwerfvuil in onze gemeente tot het minimum kunnen reduceren.” zegt initiatiefneemster en gemeenteraadslid Leen Gillis (Overijse2002 – N-VA).

De redenering achter het systeem van statiegeld is: als een blikje of een flesje geld waard is, mensen minder geneigd zijn dat te laten rondslingeren. Drankverpakkingen maken zo’n 40 procent uit van de totale hoeveelheid zwerfvuil (24 000 ton per jaar). “Statiegeld is zeker niet de enige piste die we in Overijse willen bewandelen. Er zijn meerdere inzamelsystemen en acties nodig om het zwefvuil tot een absolute minimum te herleiden. In andere landen zoals Duitsland en Noorwegen gebeurt dit vandaag al.” zegt bevoegd schepen Jan De Broyer (Overijse2002- N-VA).

Overijse2002 – N-VA vindt het aanpakken van zwerfvuil een prioriteit in onze gemeente. “Dit kan enkel door integrale aanpak waarbij we enerzijds preventief mensen stimuleren om bewust om te gaan met afval en anderzijds door een actief zwerfvuilbeleid uit te werken waar we het principe hanteren van de vervuiler betaalt.” besluit burgemeester Inge Lenseclaes (Overijse2002- N-VA).