Overijse2002 stuurt de gemeente in verzet tegen te grootschalig woonproject op de grens van Jezus-Eik (Oaktree).
Overijse kiest voor ambitieus atletiekpark
14 september 2017
De grootheidswaanzin van Oaktree
21 september 2017

Overijse2002 stuurt de gemeente in verzet tegen te grootschalig woonproject op de grens van Jezus-Eik (Oaktree).

 

Een projectontwikkelaar heeft deze maand een nieuw plan ingediend voor de ontwikkeling van een grootschalig woonproject op de grens van Jezus-Eik langs de Welriekende Dreef (grondgebied Oudergem).

Het nieuwe ingediende project bevat 8 woningen en 8 duplex appartementen, verspreid in een aantal kleinere gebouwen, en één hoofdgebouw met 56 appartementen. Het hoofdgebouw krijgt 5 verdiepingen bovenop het gelijkvloers en is op de plannen net geen 19 meter hoog. Het project voorziet verder 395 m² voor vrije beroepen en een ondergrondse openbare betaalparking waarvan de uitbating uitbesteed zou worden en waarmee men mikt op pendelaars die in Jezus-Eik halt houden om over te stappen op het openbaar vervoer (inclusief Metro ! (sic)). Bovendien zou het afvalwater van het project na “zuivering” geloosd worden in een aan te leggen opvangbekken en verder insijpelen in de bodem van het Zoniënwoud.

Schepen Jan De Broyer en gemeenteraadslid Stefan Vanderlinden volgen dit dossier op de voet. Meerdere bezwaren zijn te maken in verband met de hoogte en omvang van het project. De onwenselijkheid van een betaalparking op deze plaats omwille van verstikkende mobiliteitsredenen en de impact van dergelijk project op de kwetsbare natuur van het Zoniënwoud.

Het project dient toelating te krijgen van het Brusselse Gewest om af te wijken van de bouwnormen die in het Brusselse Gewestelijk Bestemmingsplan (het zogenoemde “PRAS”) worden beschreven. Tot 28 september loopt er een openbaar onderzoek dat wordt georganiseerd door de gemeente Oudergem. Op initiatief van Jan De Broyer en met steun van een raadsheer, gespecialiseerd in de Brusselse wetgeving, zal de gemeente Overijse bezwaar indienen en vragen dat de gemeente Oudergem dit project negatief adviseert aan het Gewest.

Alle inwoners van Overijse kunnen hun bezwaren schriftelijk indienen of de bezwaren van het buutcomité of van de dorpsraad van Jezus-Eik steunen.

Overijse2002-N-VA heeft voor reeds meerdere projecten in Overijse de bouwhoogte en omvang succesvol kunnen reduceren tot redelijke normen. We hopen ook in dit geval, waarin we zeker niet het laatste woord hebben, het project terug te kunnen dringen tot aanvaardbare proporties.